plantenhealing

 

PLANTENHEALING

 

Bloemen en planten geven een positieve bijdrage aan je gezondheid en welzijn. Wij zijn als mensheid een eenheid met de natuur, wij zijn verbonden met de natuur. Ikzelf voel me een met de natuur, de bloemen, de planten, de bomen, de bossen, de zee en Moeder Aarde zelf. Kamerplanten geven aantoonbare ontspanning en dat heb ik toegepast in mijn praktijk. Intuïtief weet iedereen dat natuur rustgevend werkt op de mens. Maar dit is ook wetenschappelijk aangetoond, ze bevorderen de lichamelijke maar ook de geestelijke gezondheid. Planten zuiveren de lucht en ze geven een ontspannen sfeer in een ruimte.

 

Stress gerelateerde ziektes zijn in de huidige tijd een wereldwijd sociaal probleem geworden. Natuurtherapie of plantenhealing geeft een positieve bijdrage aan welzijn en de gezondheid. Het werkt als een preventief medicijn. We krijgen vele prikkels binnen elke dag in deze moderne samenleving zonder dat je er echt bewust van bent. We raken gestrest in ons eigen gecreëerde leven. Een groot deel van de mensen leeft in de stad dat in feite een kunstmatig environment is. Het is daarom van belang om de dagelijkse stress te verminderen en de natuur of planten zijn daarin een hulpmiddel.

 

In Japan zijn er vanuit hun cultuur en nauwe band met de natuur al vele natuur therapieën zoals bostherapie, parktherapie, bloementherapie, houttherapie, bonsaitherapie etc. Zelfs kleine stukjes natuur zoals bloemen in een vaas, een bonsaiboom, planten in huis of op kantoor hebben een effect op de gezondheid. Ook al woon je in de stad dan nog kun je de natuur naar je toe of in huis halen. Dat is ook bewezen middels testen en onderzoeken. Zie het boek -Shinrin Yoku, de japanse kunst van het bosbaden- van schrijver Yoshifumi Miyazaki. Shinrin Yoku dat bosbaden betekend en ook vanuit Japan afkomstig is. Waarin je baadt in de omgeving van het bos, waarbij je al je zintuigen gebruikt om de natuur te ervaren net zoals je met zonnebaden doet.

 

Passief welzijn heeft te maken met de basisbehoeften van de mens. Actief welzijn heeft te maken met ons gevoel, dat voor eenieder persoonlijk en anders is. Plantentherapie heeft te maken met actief welzijn.

.